amor sanctus
Amor Sanctus * Zsámbéki Szkóla

..."Legyen gyönyörűsége az én énekemben,

én pedig hadd gyönyörködjem az Úrban..."

 

103. zsoltár

 
Lélekparkoló

LÉLEKPARKOLÓ

 >>>

  

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
NAPTÁR

 
SZÖVEGEK

  Latin text  >>>

 

 
Amor Sanctus
Szent Bernát ritmusa az isteni szeretetről
 
Szent szeretet, szűz szeretet,
Ünneplő, derűs szeretet
Kiben nincsen semmi bűn,
De minden örömöt ismer
S meri megcsókolni Istent
Bizalommal, mindig hűn!
 
Szűz szeretet, mindig diadalmas,
Mégis mindig lakodalmas,
Mégis mindig mámoros!
Magas szeretet, királyi
Több mint fiui s leányi;
Mátkasággal koszorús!
 
Hol ez megvan: mi hiányzik?
S kiben nincs meg, légyen bárki:
Egyenlő a senkivel.
Szeretetben lesz a lélek
Arája az Istenségnek
S Krisztusával egybekel.
 
A szeretet sír és óhajt;
A szeretet kér és sóhajt;
Sóhajjal táplálkozik.
A szeretet, hogyha nem könny,
Nem sóhaj, mélyéből nem jön,
Nem is égő, igazi.
 
S oly nagy a szeretet lángja
És az égést úgy kívánja,
Hogy kihunyni sohse fog;
Semmi zápor el nem oltja
S folyóvíz el nem fojtja;
Mindig csak jobban lobog!
 
S ez a láng maga az élet;
Másra nem lehet szükséged!
Ami jó még van egyéb,
Nélküle nem ér semmit!
Mind leolvad és elomlik!
Mind csak tűnő semmiség…

 

 
regrisztráció
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
KOTTÁK

 

 >>>

 

 
számláló
Indulás: 2007-03-23
 
Blog

LÉLEKPARKOLÓ, XII. fejezet: A zene meghatározása

2016.05.24. 12:28, amorsanctus

XII

A zene meghatározása

 

 

KÓRUS FESZTIVÁL A MÜPA-BAN

 

Lássuk...

A zene az szakma.

Inkább művészet, tudomány.

Vallás.

Igen...a zene ritmus,

dallam, harmónia.

És érzelem,

Szeretet és bátorság. Gyűlölet és félelem.

Bűn és megbocsátás.

Közöny, irigység... miért nem?

Mozdulatlanság, unalom,

Undor, ridegség.

Lehet győzelem

És néha feláldozás

...vagy feladás.

Talán csupa szórakozás?

Egy rögeszme,

Büntetés és állhatatosság.

Beteljesedett szerelem

Vagy csalódás.

Az első találkozás

Vagy az utolsó, a végső,

Utolsó összeomlás.

Születés és újjászületések,

Titok, halál és feltámadás.

Odaadás, felajánlás.

A lehetséges és a lehetetelen,

A halandó és a örök között Összekötó híd.

Energia, elemi életerő,

Gyengédség és finomság.

Rejtély...

Kifürkészhetetlen enigma,

Varázslat, csábítás

és újra és újra visszatérő kísértés.

Cél nélküli járás,

Vég nélküli ösvény.

Vigasz, irgalom és kiengesztelődés,

Öröm és kétségbeesés,

Elmerülés és felemelkedés.

Szárnyalás.

Mély sötétség, vakító fényesség

Út és igazság,

Örültség, szenvedély.

A zene fájdalom és szenvedés,

Menedék

És imádság.

 

A zene a VÉGTELEN.

A zene a SEMMI.

 

Képzeljünk el egy meghatározott, pompás és méltóságos helyet, egy parányi pontot, ami kezdet és vég a határok nél-küli világmindenségben. Álljunk meg a végtelen időben kétnapig, negyvennyolc óráig, kétezer nyolcszáz nyolcvan per-cig, százhetvenkettő ezer nyolcszáz másodpercre. Osszuk meg ezeket rövidebb időrészecskékre, majd nyújtsuk meg a felfoghatatlan végtelenségig azért, hogy az átmeneti és az örökkévaló egybeolvadjanak egyetlen valósággá, egyetlen szűnni nem akaró élménnyé.

Képzeljünk el számtalan jelen pillanatot összkötve egy-mással, mint egy láncnak a szemei... Teljesen és csordultig megélt, gyönyörködve vagy megszenvedve örökké tartó pillanatok ezek, amelyeket a halandó által meg nem ismert egyetlen, tökéletes örökkévalóság teljesen átölel. Mert ezek a pillanatok a múlt és a jövő egybeolvadásának a termékei, és megpillanthatjuk, rabul ejthetjük és átélhetjük MOST a szí-nek, hangok, alakok és mozgások állandó változásában a hangzó perpetuum mobile-nek, az OM-nak, a világminden-ség örökkétartó rezgésének és lüktetésének a csápjait.

Képzeljünk el a megfelelő és otthont adó színpadán a zenének és az éneknek két teljes napját, engedjük meg maguknak érzékelni és átérezni ahogyan felbukkannak az egymásután eltünő dallamok, ritmusok és harmoníák, mel-yek szentháromságában alkotják a vitathatatlanul tökéletes egységet, ami a zene.

 

Képzeljük el a mind az öt világrészről hozzánk érkező hangokat, amelyeket küldenek a különböző nemzetek, kul-túrák, szokások, nevelések és égövek. Férfiak és nők, gyere-kek, fiatalok és érettebb énekesek, mindannyian a Közös Éneklés nagy nemzetközi családjának a tagjai.Különböző emberek, akik ismerik és felismerik egymást annak ellenére, hogy ezidáig soha sehol nem találkoztak egymással.

 

Barátok, társak és testvérek a zenében megmutatják és bizonyítják, hogy azon keresztül és élve a közös ének fegyve-rével, lehetséges valósággá varázsolni a testvériség és a béke csodáját. Bár szemük előtt egyetlen kottát tarthatnak, amit ezidáig sose láttak, és olyan valaki írta, aki egy másik világ-ban született, egy másik korszakban és egy ismeretlen, távo-

li és néha felfoghatatlan valóságban élt, mégis együtt érzik át, ugyan azt élik meg, ugyanúgy rezegnek testileg-lelkileg

Énekelni, érezni, gyönyörködni, átadni. Minden egyes hangból kibányázni a kódolt üzenetet, megfejteni, majd megmutatni a külvilágnak a szenvedélyek, örömök vagy fáj-dalmak, a humor vagy a gyász, a kilátástalanság vagy a remény, az extázis kódolt üzenetét.

Képzeljünk el két napot, melyekben a valóságos világban élhetünk, amely viszont —úgy tűnik— elszakad a valóság-tól, el van zárva és el van szigetelve mindattól, ami folyton lesben áll, napról napra követelően körülvesz, fenyeget, kihasznál és megfojt minket.

Hogy lehetséges ez? Mindaz, ami oly nagy hatással van ránk, most kívül rekedt, méghozzá úgy, hogy nem is mer belépni hozzánk? Hová tűntek a háborúk és a háborúsko-dás, a felkelések, a kegyetlen és értelmetlen harcok, az ellen-ségeskedés, a mások letaposása, az infláció, a munkanélkü-liség, a fajüldözés, a megvetés, a mindennapi gond, az ambí-ció, a szegénység, a megalázás? Itt és most kit érdekel, vagy ki emlékszik arra, hogy ki kit rabolt ki, esetleg kit ölt meg, a baleset, drog, alkoholizmus, a gyerekek pofátlansága, a szü-lők szeretetlensége, a barátok hütlensége, a csalás, a hazug-ság, a kudarc, a csalódás és a megvesztegetés?

 

A zene simogat, tisztít, gyógyít és épít.

A zene egy olyan játék, amelynek megváltó az ereje.

Mert az élet sötétebbik oldalán mindent, még azt is, ami a legal-jasabb, fénnyé változtatja, hogy minden hang-, ütem-, ritmus- és harmóniarészecskéjével átemeljen minket az örökkévalóságba.

És visszadja számunkra az eredeti ártatlanságot. Zenélni, énekelni olyan, mint a paradicsomban játszadozni.

 

A zene — JÁTÉK.

A zene — MEGVÁLTÁS.

Még nincs hozzászólás.
 
.

 

    

Csend, fény, zene…      leheletnyi misztériumában a lélek a mozdulat szobrászaként egy pillanatra megpihen… Talán álmodik, miközben a zene és a csend együttes játékában  fel is ébred, rádöbben újra és újra arra a valóságra, hogy Isten sokkal inkább átsejlik a minket körülölelő világban semmint szembetűnik. – Ez az Istennel való finom találkozás szólalt meg az „Amor Sanctus” együttes muzsikáján keresztül...

D. A.  >>>

 

 
Blog
Friss bejegyzések
2016.05.24. 12:28
2014.12.15. 15:54
2013.12.06. 10:58
2011.10.30. 14:49
2011.10.05. 08:32
Friss hozzászólások
 
Amor Sanctus hírelevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Írj nekünk!

KAPCSOLAT

amorsanctus@yahoo.com

 

 
AS Videók

   

 

 
Karácsonyi oratórium

KARÁCSONYI ORATÓRIUM

(részletek)

>>>

 
Óra
 
linkek
 
Tartalom

Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE