amor sanctus
Amor Sanctus * Zsámbéki Szkóla

..."Legyen gyönyörűsége az én énekemben,

én pedig hadd gyönyörködjem az Úrban..."

 

103. zsoltár

 
Lélekparkoló

LÉLEKPARKOLÓ

 >>>

  

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
NAPTÁR

 
SZÖVEGEK

  Latin text  >>>

 

 
Amor Sanctus
Szent Bernát ritmusa az isteni szeretetről
 
Szent szeretet, szűz szeretet,
Ünneplő, derűs szeretet
Kiben nincsen semmi bűn,
De minden örömöt ismer
S meri megcsókolni Istent
Bizalommal, mindig hűn!
 
Szűz szeretet, mindig diadalmas,
Mégis mindig lakodalmas,
Mégis mindig mámoros!
Magas szeretet, királyi
Több mint fiui s leányi;
Mátkasággal koszorús!
 
Hol ez megvan: mi hiányzik?
S kiben nincs meg, légyen bárki:
Egyenlő a senkivel.
Szeretetben lesz a lélek
Arája az Istenségnek
S Krisztusával egybekel.
 
A szeretet sír és óhajt;
A szeretet kér és sóhajt;
Sóhajjal táplálkozik.
A szeretet, hogyha nem könny,
Nem sóhaj, mélyéből nem jön,
Nem is égő, igazi.
 
S oly nagy a szeretet lángja
És az égést úgy kívánja,
Hogy kihunyni sohse fog;
Semmi zápor el nem oltja
S folyóvíz el nem fojtja;
Mindig csak jobban lobog!
 
S ez a láng maga az élet;
Másra nem lehet szükséged!
Ami jó még van egyéb,
Nélküle nem ér semmit!
Mind leolvad és elomlik!
Mind csak tűnő semmiség…

 

 
regrisztráció
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
KOTTÁK

 

 >>>

 

 
számláló
Indulás: 2007-03-23
 
Blog

LÉLEKPARKOLÓ, XII. fejezet: A zene meghatározása

2016.05.24. 12:28, amorsanctus

XII

A zene meghatározása

 

 

KÓRUS FESZTIVÁL A MÜPA-BAN

 

Lássuk...

A zene az szakma.

Inkább művészet, tudomány.

Vallás.

Igen...a zene ritmus,

dallam, harmónia.

És érzelem,

Szeretet és bátorság. Gyűlölet és félelem.

Bűn és megbocsátás.

Közöny, irigység... miért nem?

Mozdulatlanság, unalom,

Undor, ridegség.

Lehet győzelem

És néha feláldozás

...vagy feladás.

Talán csupa szórakozás?

Egy rögeszme,

Büntetés és állhatatosság.

Beteljesedett szerelem

Vagy csalódás.

Az első találkozás

Vagy az utolsó, a végső,

Utolsó összeomlás.

Születés és újjászületések,

Titok, halál és feltámadás.

Odaadás, felajánlás.

A lehetséges és a lehetetelen,

A halandó és a örök között Összekötó híd.

Energia, elemi életerő,

Gyengédség és finomság.

Rejtély...

Kifürkészhetetlen enigma,

Varázslat, csábítás

és újra és újra visszatérő kísértés.

Cél nélküli járás,

Vég nélküli ösvény.

Vigasz, irgalom és kiengesztelődés,

Öröm és kétségbeesés,

Elmerülés és felemelkedés.

Szárnyalás.

Mély sötétség, vakító fényesség

Út és igazság,

Örültség, szenvedély.

A zene fájdalom és szenvedés,

Menedék

És imádság.

 

A zene a VÉGTELEN.

A zene a SEMMI.

 

Képzeljünk el egy meghatározott, pompás és méltóságos helyet, egy parányi pontot, ami kezdet és vég a határok nél-küli világmindenségben. Álljunk meg a végtelen időben kétnapig, negyvennyolc óráig, kétezer nyolcszáz nyolcvan per-cig, százhetvenkettő ezer nyolcszáz másodpercre. Osszuk meg ezeket rövidebb időrészecskékre, majd nyújtsuk meg a felfoghatatlan végtelenségig azért, hogy az átmeneti és az örökkévaló egybeolvadjanak egyetlen valósággá, egyetlen szűnni nem akaró élménnyé.

Képzeljünk el számtalan jelen pillanatot összkötve egy-mással, mint egy láncnak a szemei... Teljesen és csordultig megélt, gyönyörködve vagy megszenvedve örökké tartó pillanatok ezek, amelyeket a halandó által meg nem ismert egyetlen, tökéletes örökkévalóság teljesen átölel. Mert ezek a pillanatok a múlt és a jövő egybeolvadásának a termékei, és megpillanthatjuk, rabul ejthetjük és átélhetjük MOST a szí-nek, hangok, alakok és mozgások állandó változásában a hangzó perpetuum mobile-nek, az OM-nak, a világminden-ség örökkétartó rezgésének és lüktetésének a csápjait.

Képzeljünk el a megfelelő és otthont adó színpadán a zenének és az éneknek két teljes napját, engedjük meg maguknak érzékelni és átérezni ahogyan felbukkannak az egymásután eltünő dallamok, ritmusok és harmoníák, mel-yek szentháromságában alkotják a vitathatatlanul tökéletes egységet, ami a zene.

 

Képzeljük el a mind az öt világrészről hozzánk érkező hangokat, amelyeket küldenek a különböző nemzetek, kul-túrák, szokások, nevelések és égövek. Férfiak és nők, gyere-kek, fiatalok és érettebb énekesek, mindannyian a Közös Éneklés nagy nemzetközi családjának a tagjai.Különböző emberek, akik ismerik és felismerik egymást annak ellenére, hogy ezidáig soha sehol nem találkoztak egymással.

 

Barátok, társak és testvérek a zenében megmutatják és bizonyítják, hogy azon keresztül és élve a közös ének fegyve-rével, lehetséges valósággá varázsolni a testvériség és a béke csodáját. Bár szemük előtt egyetlen kottát tarthatnak, amit ezidáig sose láttak, és olyan valaki írta, aki egy másik világ-ban született, egy másik korszakban és egy ismeretlen, távo-

li és néha felfoghatatlan valóságban élt, mégis együtt érzik át, ugyan azt élik meg, ugyanúgy rezegnek testileg-lelkileg

Énekelni, érezni, gyönyörködni, átadni. Minden egyes hangból kibányázni a kódolt üzenetet, megfejteni, majd megmutatni a külvilágnak a szenvedélyek, örömök vagy fáj-dalmak, a humor vagy a gyász, a kilátástalanság vagy a remény, az extázis kódolt üzenetét.

Képzeljünk el két napot, melyekben a valóságos világban élhetünk, amely viszont —úgy tűnik— elszakad a valóság-tól, el van zárva és el van szigetelve mindattól, ami folyton lesben áll, napról napra követelően körülvesz, fenyeget, kihasznál és megfojt minket.

Hogy lehetséges ez? Mindaz, ami oly nagy hatással van ránk, most kívül rekedt, méghozzá úgy, hogy nem is mer belépni hozzánk? Hová tűntek a háborúk és a háborúsko-dás, a felkelések, a kegyetlen és értelmetlen harcok, az ellen-ségeskedés, a mások letaposása, az infláció, a munkanélkü-liség, a fajüldözés, a megvetés, a mindennapi gond, az ambí-ció, a szegénység, a megalázás? Itt és most kit érdekel, vagy ki emlékszik arra, hogy ki kit rabolt ki, esetleg kit ölt meg, a baleset, drog, alkoholizmus, a gyerekek pofátlansága, a szü-lők szeretetlensége, a barátok hütlensége, a csalás, a hazug-ság, a kudarc, a csalódás és a megvesztegetés?

 

A zene simogat, tisztít, gyógyít és épít.

A zene egy olyan játék, amelynek megváltó az ereje.

Mert az élet sötétebbik oldalán mindent, még azt is, ami a legal-jasabb, fénnyé változtatja, hogy minden hang-, ütem-, ritmus- és harmóniarészecskéjével átemeljen minket az örökkévalóságba.

És visszadja számunkra az eredeti ártatlanságot. Zenélni, énekelni olyan, mint a paradicsomban játszadozni.

 

A zene — JÁTÉK.

A zene — MEGVÁLTÁS.

Még nincs hozzászólás.
 
.

 

    

Csend, fény, zene…      leheletnyi misztériumában a lélek a mozdulat szobrászaként egy pillanatra megpihen… Talán álmodik, miközben a zene és a csend együttes játékában  fel is ébred, rádöbben újra és újra arra a valóságra, hogy Isten sokkal inkább átsejlik a minket körülölelő világban semmint szembetűnik. – Ez az Istennel való finom találkozás szólalt meg az „Amor Sanctus” együttes muzsikáján keresztül...

D. A.  >>>

 

 
Blog
Friss bejegyzések
2016.05.24. 12:28
2014.12.15. 15:54
2013.12.06. 10:58
2011.10.30. 14:49
2011.10.05. 08:32
Friss hozzászólások
 
Amor Sanctus hírelevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Írj nekünk!

KAPCSOLAT

amorsanctus@yahoo.com

 

 
AS Videók

   

 

 
Karácsonyi oratórium

 

KARÁCSONYI ORATÓRIUM

(részletek)

>>>

 
Óra
 
linkek
 
Tartalom

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt